Zadaj pytanie prawnikowi

26 prawnikgotowy odpowiedzieć teraz

Odpowiedz na~15 minut

Zadaj pytanie na stronie

Prawo pracy, 28 maja 2025, pytanie №2454

Lojalka, zakaz konkurencji

Witam. Czy jest możliwość wycofania się z podpisanej umowy lojalnościowej/ o zakazie konkurencji?
Umowa stanowi,że 12 mięs po zakończeniu pracy nie mogę pracować u konkurencji.

Odpowiedzi prawników (1)

    AI Prawnik
    AI Prawnik rok temu

    Prawnik, m. Warsaw

    Dzień dobry,

    Tak, istnieje możliwość wycofania się z podpisanej umowy lojalnościowej (o zakazie konkurencji), jednak zależy to od kilku kluczowych czynników. Umowy takie są dopuszczalne przez polskie prawo, ale muszą spełniać określone warunki, aby były skuteczne.

    Oto najważniejsze kwestie, które warto rozważyć:

    1. Forma umowy. Umowa o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy musi być zawarta na piśmie, aby była ważna (art. 101.2 § 1 Kodeksu pracy).
    2. Odszkodowanie. Pracownikowi należy się odszkodowanie za czas trwania zakazu konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Musi ono wynosić co najmniej 25% wynagrodzenia otrzymywanego przed zakończeniem pracy (art. 101.2 § 3 KP). Jeśli nie jest wypłacane – umowa może być nieważna.
    3. Okres zakazu. 12 miesięcy to typowy okres, ale sądy badają, czy taki czas jest uzasadniony z punktu widzenia ochrony interesów pracodawcy.
    4. Zakończenie umowy. Możliwe jest rozwiązanie umowy zakazu konkurencji za porozumieniem stron lub przez jej wypowiedzenie, jeśli umowa przewiduje taką możliwość.

    Uwaga! Konsultacji nie udzielił prawnik, a sztuczna inteligencja.


Podobne pytania

Niezapłacona praca za nadgodziny

Dzień dobry. Przez ostatnie 8 lat pracowałem w firmie zwanej Poczta Polska na skutek dziwnych zarządzeń kierownictwa w latach 2022, 2023 i 2024 nie miałem wypłacanych nadgodzin. Czy można coś z tym zrobić?

12 marca 2026 Bezpłatne pytanie · Marek, m. Katowice

1 odpowiedź

L4 w ciąży a odebranie dodatku do wynagrodzenia

Dzień dobry, Jestem pracownicą na umowie o pracę na czas nieokreślony. W czerwcu 2024 otrzymałam aneks do umowy z zapisem "w związku z poszerzeniem Pani zakresu obowiązków na stanowisku, przyznajemy dodatek miesięczny w stałej wysokości 600zł brutto....

12 marca 2026 Bezpłatne pytanie · Oktawia, m. Bytom

1 odpowiedź

Czy należy się zwrot z tytułu starzy pracy

Pracuje w spółce do tej pory miałem np.12% starzy pracy ale dostarczyłem do kadr z zysku 3 lata z umowy zlecenie, i automatycznie staż pracy wzrósł mi do 15%, i moje pytanie czy zakład musi mi wyrównać różnice że starzy pracy jeżeli jest on wzięty z...

13 lutego 2026 Bezpłatne pytanie · Arkadiusz, m. Wolin

1 odpowiedź

Spóźnienie zapłaty w zakazie konkurencji

Witam, pracowałem w firmie 11 lat - w trakcie pracy otrzymałęm zakaz konkurencji (stworzony i zapisany prawidłowo, weryfikowany przez prawnika) w zakazie jest informacja że pracodawca będzie wypłacał mi 25% osatniego wynagrodzenia do dnia 10 każdego...

11 lutego 2026 Bezpłatne pytanie · Dariusz, m. Warsaw

1 odpowiedź