Od 30 października: informacje dla związków także elektronicznie

Od 30 października: informacje dla związków także elektronicznie

Pracodawcy zyskali dodatkowe sposoby wymiany informacji z przedstawicielami załogi. Przed zmianą obiegu dokumentów trzeba sprawdzić wymagane uzgodnienia.

W skrócie

  • 7 dni na powiadomienie — Termin dotyczy wniosku zarządu związku z art. 32 ust. 9¹, a nie każdej wiadomości do pracodawcy.
  • Papier nadal możliwy — Nowelizacja daje wybór formy; nie nakazuje przejścia na korespondencję elektroniczną.
Wejście w życie
30 października 2026 r.

Jaką rolę pełnisz w zakładzie pracy?

Prowadzę firmę lub dział kadr

Sprawdź podstawę wysyłki

Ustal, czy adresatem jest związek czy rada pracowników. Warunki wyboru formy różnią się.

Omów swoją sytuację z prawnikiem
Reprezentuję pracowników

Uzgodnij czytelne zasady kontaktu

Warto określić adresy do korespondencji i sposób potwierdzania odbioru.

Omów swoją sytuację z prawnikiem

📩 Co zmienia się w zakładzie pracy?

Nowelizacja rozszerza dopuszczalne formy wybranej korespondencji między pracodawcą a przedstawicielami załogi. Nie oznacza jednak, że od teraz każdą sprawę związkową można załatwić zwykłym e-mailem.

  • Dotychczas: w objętych zmianą przypadkach przepisy przewidywały przekazywanie informacji na piśmie.
  • Obecnie: dopuszczają również formę dokumentową lub elektroniczną, z zachowaniem warunków właściwych dla danego odbiorcy.

W relacjach ze związkami nowy art. 32¹ obejmuje informacje wskazane w art. 26¹ ust. 1 oraz art. 32 ust. 9¹ zdanie pierwsze ustawy o związkach zawodowych. Nie jest to ogólna zgoda na cyfryzację wszystkich czynności z zakresu prawa pracy.

🤝 Dwie ścieżki uzgodnienia zasad

Pracodawca i zakładowa organizacja związkowa mogą dopuścić dodatkowe formy przekazywania tych informacji w układzie zbiorowym pracy albo porozumieniu. Sam wybór poczty elektronicznej przez dział kadr nie zastępuje takiego uzgodnienia.

W przypadku rady pracowników forma przekazania informacji wymaga jej uprzedniej akceptacji. Porozumienie dotyczące informowania i konsultacji może określać zarówno formę wniosku rady, jak i odpowiedzi pracodawcy.

  • Kto: pracodawcy, zakładowe organizacje związkowe i rady pracowników.
  • Ile: nowelizacja nie ustanawia opłaty za skorzystanie z dodatkowych form korespondencji.
  • Kiedy: nowe przepisy obowiązują od 30 października 2026 r.

Przykład: firma chce wysłać radzie pracowników 2 informacje drogą elektroniczną. Najpierw potrzebuje akceptacji tej formy; sama liczba wiadomości nie usuwa obowiązku przekazania treści odpowiednio wcześnie, aby rada mogła ją przeanalizować i przygotować się do konsultacji.

⚖️ Status i podstawa prawna

To obowiązująca ustawa z 4 września 2026 r., a nie projekt. Została ogłoszona w Dz.U. z 2026 r. pod poz. 1340. Jej art. 3 przewiduje wejście w życie po upływie 14 dni od ogłoszenia.

  1. 4 września 2026 r. — data ustawy.
  2. 15 października 2026 r. — ogłoszenie w Dzienniku Ustaw.
  3. 30 października 2026 r. — wejście w życie.

Podstawę zmian można sprawdzić w oficjalnym tekście ustawy. Praktyczne warunki stosowania opisuje także komunikat OIP w Katowicach z 29 października.

Co możesz zrobić teraz

  1. Zbierz obowiązujące układy i porozumienia oraz sprawdź, jakie informacje chcesz przekazywać.

    Zapytaj o zakres zmian
  2. Uzgodnij adresy do wysyłki i sposób potwierdzania odbioru, aby ograniczyć spory o doręczenie.

    Ustal zasady korespondencji

Zadaj pytanie prawnikowi

Opisz swoją sytuację, aby przejść do wyboru konsultacji.

Często zadawane pytania

Czy zwykły e-mail to forma elektroniczna?

PIP rozróżnia formę dokumentową, np. e-mail, od formy elektronicznej z kwalifikowanym podpisem elektronicznym.

Czy zgoda na potrącanie składki związkowej też może być e-mailem?

Komunikat PIP wskazuje, że zmiany nie obejmują takich indywidualnych spraw pracowników. Własną sytuację warto omówić z prawnikiem.

Czy rada może sama wystąpić o informacje cyfrowo?

Tak. Art. 13 ust. 2 dopuszcza wniosek rady także w formie dokumentowej lub elektronicznej.

Czy termin 7 dni obowiązuje przy każdej konsultacji?

Nie. Wskazany termin odnosi się do powiadomienia na wniosek z art. 32 ust. 9¹. Informacje dla rady muszą pozwalać jej na analizę i przygotowanie do konsultacji.

Czy bez porozumienia pracodawca może wysłać związkowi objęte zmianą informacje e-mailem?

Według PIP dodatkowe formy wymagają podstawy w układzie zbiorowym lub porozumieniu z organizacją związkową. Bez niej pozostaje forma pisemna.



Administracja projektu

Uwagi