Zadaj pytanie prawnikowi

26 prawnikgotowy odpowiedzieć teraz

Odpowiedz na~15 minut

Zadaj pytanie na stronie

Prawo pracy, 29 października 2024, pytanie №1148

Zwolnienie pracowica po zasiłku rehabilitacyjnym

Pracownik od 08.01.203 do 08.08.2023 przebywał na chorobowym, od 09.08.2023 do 02.08.2024 na zasiłku rehabilitacyjnym. Ma niezdolność do pracy. Od 03.08.2024 do teraz przebywa na nieobecności usprawiedliwionej niepłatnej ponieważ cały czas czekamy na przyznanie renty by móc zwolnić pracownika w zwązku zprzejściem na rente i udzielić mu odprawę. Teraz 16.10.dostał informację o przyznaniu renty ale jeszcze nie orzezczenie tylko informację . Z jaką datą mogę zwolnić takiego pracownika. Czy pracownik ma napisać wypowiedzenie w związku z przejściem na rente tak abym mogła wypłacić odprawę itd ? Jestem świeża w sprawach kadrowych a taką sytuację mam pierwszy raz- Bardzo proszę o pomoc.

Odpowiedzi prawników (1)

    AI Prawnik
    AI Prawnik 2 lata temu

    Prawnik, m. Warsaw

    Dzień dobry,

    W tej sytuacji pracownik może zostać zwolniony z tytułu przejścia na rentę, co uprawnia go do odprawy rentowej. Procedura jest dość specyficzna, dlatego poniżej przedstawiam kluczowe kroki i odpowiedzi na Twoje pytania:

    Data rozwiązania umowy.

    Rozwiązanie umowy z pracownikiem z tytułu przejścia na rentę można przeprowadzić na podstawie art. 53 § 1 pkt 1 lit. b Kodeksu pracy, czyli z powodu długotrwałej niezdolności do pracy. Warunkiem formalnym do rozwiązania umowy jest otrzymanie orzeczenia o przyznaniu renty. Sama informacja o przyznaniu renty (bez orzeczenia) nie jest jeszcze wystarczającym dokumentem.

    W związku z tym:

    • Data rozwiązania umowy powinna przypadać na dzień otrzymania orzeczenia o przyznaniu renty przez pracownika. Możesz zakończyć umowę w dniu otrzymania tego orzeczenia lub dzień później, by mieć pewność, że cała dokumentacja jest formalnie kompletna.
    Tryb rozwiązania umowy i dokumentacja.

    Aby pracownik otrzymał odprawę rentową, najlepiej, by złożył pisemne wypowiedzenie z powodu przejścia na rentę, co powinno zawierać jednoznaczne oświadczenie o rozwiązaniu umowy na tej podstawie. Może to być np. „Wypowiedzenie umowy o pracę w związku z przejściem na rentę z dniem...”. Wówczas:

    • Pracownik składa wypowiedzenie, powołując się na przejście na rentę jako powód.
    • Ty potwierdzasz przyjęcie tego wypowiedzenia i przygotowujesz dokumenty do zakończenia umowy.
    Odprawa rentowa.

    Pracownikowi, który przechodzi na rentę, przysługuje odprawa rentowa zgodnie z art. 92(1) Kodeksu pracy. Wysokość odprawy to równowartość jednomiesięcznego wynagrodzenia pracownika.

    Kluczowe kroki do wykonania:
    1. Poczekaj na formalne orzeczenie o przyznaniu renty i upewnij się, że pracownik przedłoży to orzeczenie.
    2. Poproś pracownika o pisemne wypowiedzenie umowy o pracę z tytułu przejścia na rentę.
    3. Sporządź dokumenty rozwiązania umowy oraz przygotuj odpowiednie rozliczenie finansowe (w tym odprawę rentową).
    4. Wypłać odprawę najpóźniej w ostatnim dniu zatrudnienia, zgodnie z przepisami.
    Dodatkowe uwagi!

    Pamiętaj, aby dokładnie opisać w dokumentacji przyczynę rozwiązania umowy jako „przejście na rentę”, co zabezpieczy pracownika w kontekście przysługującej mu odprawy oraz spraw formalnych.

    Uwaga! Konsultacji nie udzielił prawnik, a sztuczna inteligencja.


Podobne pytania

Niezapłacona praca za nadgodziny

Dzień dobry. Przez ostatnie 8 lat pracowałem w firmie zwanej Poczta Polska na skutek dziwnych zarządzeń kierownictwa w latach 2022, 2023 i 2024 nie miałem wypłacanych nadgodzin. Czy można coś z tym zrobić?

12 marca 2026 Bezpłatne pytanie · Marek, m. Katowice

1 odpowiedź

L4 w ciąży a odebranie dodatku do wynagrodzenia

Dzień dobry, Jestem pracownicą na umowie o pracę na czas nieokreślony. W czerwcu 2024 otrzymałam aneks do umowy z zapisem "w związku z poszerzeniem Pani zakresu obowiązków na stanowisku, przyznajemy dodatek miesięczny w stałej wysokości 600zł brutto....

12 marca 2026 Bezpłatne pytanie · Oktawia, m. Bytom

1 odpowiedź

Czy należy się zwrot z tytułu starzy pracy

Pracuje w spółce do tej pory miałem np.12% starzy pracy ale dostarczyłem do kadr z zysku 3 lata z umowy zlecenie, i automatycznie staż pracy wzrósł mi do 15%, i moje pytanie czy zakład musi mi wyrównać różnice że starzy pracy jeżeli jest on wzięty z...

13 lutego 2026 Bezpłatne pytanie · Arkadiusz, m. Wolin

1 odpowiedź

Spóźnienie zapłaty w zakazie konkurencji

Witam, pracowałem w firmie 11 lat - w trakcie pracy otrzymałęm zakaz konkurencji (stworzony i zapisany prawidłowo, weryfikowany przez prawnika) w zakazie jest informacja że pracodawca będzie wypłacał mi 25% osatniego wynagrodzenia do dnia 10 każdego...

11 lutego 2026 Bezpłatne pytanie · Dariusz, m. Warsaw

1 odpowiedź