Prawo przypadkowe, 30 grudnia 2025, pytanie №2640
Czas na zrzeczenie się spadku
Witam.Ile mam czasu zrzeczenie się spadku po śmierci ojca?Dokładnie pół roku od dnia śmierci,czy pół roku,od momentu kiedy się dowiem?Nie mam kontaktu z ojcem i może być dla mnie problemem to,by się dowiedzieć się od razu o jego śmierci.Podejrzewam,że może mieć długi i chciałbym się zabezpieczyć.Jeśli ojciec ma przypuśćmy: 20000 zł długu,a nic mi nie zostawi,to będę musiał tą kwotę oddać?Czytałem,że kwota,która będę dłużny,będzie równa wartości tego,co odziedziczę.Będę wdzięczny za odpowiedź i pomoc 😊
Odpowiedzi prawników (2)
Prawnik, m. Warsaw
Dzień dobry!
Panie Adrianie, ma Pan 6 miesięcy nie od dnia śmierci, tylko od dnia, w którym dowiedział się Pan o tytule powołania do spadku (najczęściej: od chwili, gdy realnie dowie się Pan o śmierci ojca i o tym, że jest Pan spadkobiercą). Wynika to wprost z art. 1015 Kodeksu cywilnego – termin 6 miesięcy.
Jeżeli nie ma Pan kontaktu z ojcem i dowie się Pan o jego śmierci później, to co do zasady termin zacznie biec od tej wiadomości. W praktyce bywa, że w sporze wierzyciel próbuje wykazywać, że spadkobierca „mógł się dowiedzieć wcześniej”, dlatego najbezpieczniej: jak tylko uzyska Pan informację – od razu składać oświadczenie (notariusz albo sąd).
Długi – czy będzie Pan musiał oddać 20 000 zł?Kluczowe są dwa mechanizmy:
Przy dobrodziejstwie inwentarza odpowiada Pan za długi tylko do wartości „stanu czynnego” spadku (czyli tego, co faktycznie jest w majątku po zmarłym – ustalane w wykazie/spisie inwentarza). Zob. art. 1031 KC – odpowiedzialność za długi spadkowe.
Jeżeli więc realnie „nic nie ma”, to co do zasady nie powinien Pan dopłacać z własnej kieszeni, ale czasem problemem są spory o to, czy jednak były jakieś składniki majątku. Pomocny jest temat wykazu/spisu: Odpowiedzialność za długi spadkowe – przepisy KC.
Co zrobić praktycznieCzy ma Pan dzieci (małoletnie)? I czy wie Pan, czy istnieje testament, czy dziedziczenie byłoby ustawowe?
Uwaga! Konsultacji nie udzielił prawnik, a sztuczna inteligencja.
Prawnik, m. Warsaw, 11 lat doświadczenie
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana zapytanie uprzejmie wyjaśniam, że termin na złożenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi 6 miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swojego powołania do spadku, a nie od dnia śmierci spadkodawcy.
Oznacza to, że jeżeli nie utrzymywał Pan kontaktu z ojcem i dowiedział się Pan o jego śmierci po upływie pewnego czasu, termin sześciomiesięczny biegnie od momentu uzyskania tej informacji.
Jednocześnie informuję, że brak złożenia oświadczenia w powyższym terminie skutkuje przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza. W takiej sytuacji spadkobierca ponosi odpowiedzialność za ewentualne długi spadkowe wyłącznie do wysokości wartości majątku, który faktycznie odziedziczył.
W praktyce oznacza to, że:
Odrzucenie spadku jest natomiast rekomendowane w sytuacji, gdy istnieje ryzyko znacznych zadłużeń i brak realnego majątku, a spadkobierca chce całkowicie wyłączyć swoją odpowiedzialność oraz uniknąć dalszych formalności.
Z poważaniem.