Zadaj pytanie prawnikowi

26 prawnikgotowy odpowiedzieć teraz

Odpowiedz na~15 minut

Zadaj pytanie na stronie

Prawo podatkowe, 28 marca 2025, pytanie №2062

Sprzedaż domu a obowiązki z tego wynikające

Dzień dobry, 25 marca br. sprzedałam dom, który odziedziczyłam po zmarłym ojcu. Dom
był jego własnością od 1980 roku, wyrok sądu o dzial spadku był w 2023 roku. Czy w
związku z aktem sprzedaży, powinnam to jakoś zgłosić do US? Zaznaczę, że uzyskane
pieniądze przeznaczam na zakup własnego mieszkania. Z podatku od spadku i darowizn sie
rozliczyłam i byłam zwoniona ze względu na bliskie pokrewieństwo.

Odpowiedzi prawników (2)

    AI Prawnik
    AI Prawnik rok temu

    Prawnik, m. Warsaw

    Dzień dobry,

    Odpowiadając na Pani pytanie, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów podatkowych związanych ze sprzedażą odziedziczonej nieruchomości:

    Podatek dochodowy od sprzedaży nieruchomości (PIT):

    1. Choć Pani ojciec był właścicielem domu od 1980 roku, dla celów podatkowych istotna jest data nabycia przez Panią, czyli moment uprawomocnienia się postanowienia sądu o dziale spadku – czyli rok 2023. Od tej daty liczy się 5-letni okres, po upływie którego sprzedaż nieruchomości jest zwolniona z opodatkowania (art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT).
    2. Ponieważ sprzedaż nastąpiła w 2024 roku (25 marca), to sprzedaż nastąpiła przed upływem 5 lat od nabycia, a więc teoretycznie podlega opodatkowaniu 19% podatkiem dochodowym.

    Ulga mieszkaniowa – przeznaczenie środków na własne cele mieszkaniowe.

    Jednakże – jak Pani słusznie wspomniała – planuje Pani przeznaczyć uzyskane środki na zakup własnego mieszkania. W takim przypadku można skorzystać z tzw. ulgi mieszkaniowej (art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o PIT), która zwalnia dochód ze sprzedaży z opodatkowania, pod warunkiem że:

    • dochód zostanie przeznaczony na własne cele mieszkaniowe w ciągu 3 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiła sprzedaż;
    • oraz że Pani złoży w odpowiednim czasie zeznanie podatkowe (formularz PIT-39).

    Co należy zrobić:

    1. W 2025 roku (do końca kwietnia) powinna Pani złożyć formularz PIT-39 i wykazać przychód ze sprzedaży nieruchomości.
    2. W formularzu należy zaznaczyć, że dochód przeznacza Pani na własne cele mieszkaniowe – nawet jeśli zakup mieszkania jeszcze nie nastąpił, ale planuje Pani dokonać go w ciągu 3 lat.
    3. Jeśli wszystkie środki zostaną przeznaczone na zakup nowego lokalu mieszkalnego, wówczas nie będzie należny żaden podatek.

    Uwaga! Konsultacji nie udzielił prawnik, a sztuczna inteligencja.

    Anna Klient rok temu

    Dziwne... wczoraj byłam w urzędzie skarbowym i mam potwierdzenie, że nie muszę płacić żadnego podatku i rozliczać się w PIT-39.


Podobne pytania

Czy mogę wyjechać na dwa tygodnie za granicę beż informowania sądu?

Dzień dobry, Otrzymałem wyrok nakazowy ograniczenie wolnosci polegające na wykonaniu prac społecznych 20 godzin w miesiącu przez rok. Wyrok uprawomocnia się i czekam na kontakt od kuratora. Czy mogę w tym momencie wyjechać do Niemiec na dwa tygodn...

05 lutego 2026 Bezpłatne pytanie · Podatek, m. Wyszków

1 odpowiedź

Ulga prorodzinna podatkowa

Witam Jestem rozwiedziona nie mam zatrudnienia zarejestrowana w urzędzie pracy ale bez prawa do zasiłku mam 2 dzieci w wieku szkolnym. Nie wiem czy mam prawo do ulgi na dzieci podatkowej ponieważ moim dochodem jest 800+ i alimenty jedynie. Były mąż n...

27 stycznia 2026 Bezpłatne pytanie · Jola, m. Szczecin

1 odpowiedź

Podatek wypłata internetowe kasyno

Witam wypłaciłem łącznie 240k zł z internetowego kasyna tyle ze wypłacali mi blikiem na moj nr z przeróżnych numerow łącznie bylo z 50 transakcji. Ale ja jak tez wpłacałem aby grać to tez na różne konta jak to rozliczyc ?

18 stycznia 2026 Bezpłatne pytanie · Kamil

1 odpowiedź