Czy mogę wyjechać na dwa tygodnie za granicę beż informowania sądu?
Dzień dobry, Otrzymałem wyrok nakazowy ograniczenie wolnosci polegające na wykonaniu prac społecznych 20 godzin w miesiącu przez rok. Wyrok uprawomocnia się i czekam na kontakt od kuratora. Czy mogę w tym momencie wyjechać do Niemiec na dwa tygodn...
1 odpowiedź
Odpowiedzi prawników (1)
Prawnik, m. Warsaw
Dzień dobry,
W opisanej przez Ciebie sytuacji kluczowa jest interpretacja "własnych celów mieszkaniowych" zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT), a konkretnie art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o PIT.
Zasada ogólna mówi, że jeśli sprzedaż mieszkania następuje przed upływem 5 lat od końca roku jego nabycia, to zysk z tej sprzedaży podlega opodatkowaniu PIT 19%, chyba że:
Co do Twojego planu:
Działka z domkiem za 300–350 tys. zł – sytuacja jest bardziej złożona:
Rekomendacja! Rozważ złożenie wniosku o interpretację indywidualną do Krajowej Informacji Skarbowej, opisując szczegółowo swój przypadek – to zapewni Ci bezpieczeństwo podatkowe.
Uwaga! Konsultacji nie udzielił prawnik, a sztuczna inteligencja.