📍 Zakaz obejmie obszar Warszawy
Planujesz wyjazd z bronią na strzelnicę albo jej przewiezienie przez stolicę? Nowe rozporządzenie MSWiA wymaga uwzględnienia szczególnego ograniczenia. Przepis wskazuje obszar miasta stołecznego Warszawy, a nie tylko miejsca uroczystości czy wybrane ulice.
Zakaz dotyczy wszelkiego rodzaju broni i obejmuje dwie sytuacje: jej noszenie oraz przemieszczanie w stanie rozładowanym. Samo rozładowanie broni nie usuwa więc problemu przy planowaniu podróży objętej tym zakazem.
🔎 Co zmienia się na jeden dzień?
- Przed wskazanym dniem: ten konkretny, czasowy zakaz jeszcze nie obowiązuje. Nie oznacza to zwolnienia z innych przepisów dotyczących broni.
- W dniu objętym zakazem: trzeba dodatkowo uwzględnić ograniczenie noszenia i przemieszczania broni na wskazanym obszarze.
Przykład: jeżeli zamierzasz przewieźć rozładowaną broń przez Warszawę 11 listopada, nie zakładaj, że brak amunicji w broni wystarczy. Rozporządzenie wymienia wprost przemieszczanie jej w stanie rozładowanym. Przy wątpliwościach co do zastosowania przepisów do twojej sytuacji wyjaśnij je przed podróżą.
Akt nie ustanawia w swoim tekście nowej opłaty ani taryfikatora kar. Nie należy też odczytywać go jako ogólnego zakazu posiadania broni: opisuje konkretne czynności. Ocena odpowiedzialności i ewentualnych wyłączeń wymaga sprawdzenia właściwych przepisów ustawowych.
📜 Akt opublikowany, wejście w życie przed nami
To rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 4 listopada 2026 r., ogłoszone w Dzienniku Ustaw pod pozycją 1467. Podstawą jego wydania jest art. 33 ust. 1 ustawy o broni i amunicji.
- 4 listopada 2026 r. — data rozporządzenia.
- 6 listopada 2026 r. — ogłoszenie w Dzienniku Ustaw.
- 11 listopada 2026 r. — wejście w życie; zakaz określono na ten dzień.
Na dzień publikacji tej wiadomości, 8 listopada, akt jest już ogłoszony, ale jeszcze nie wszedł w życie. Pełny tekst i metryka są dostępne w Dzienniku Ustaw, poz. 1467.
Co możesz zrobić teraz
- Sprawdź, czy planowana podróż z bronią przypada na dzień zakazu i przebiega przez Warszawę. Zapytaj o swoją trasę →
- Jeżeli powołujesz się na szczególne uprawnienia lub wyłączenie ustawowe, potwierdź ich zastosowanie przed wyjazdem. Wyjaśnij podstawę prawną →
Zadaj pytanie prawnikowi
Opisz swoją sytuację, aby przejść do wyboru konsultacji.
Często zadawane pytania
Czy zakaz obejmuje tylko centrum Warszawy?
Nie. W § 1 wskazano obszar miasta stołecznego Warszawy bez ograniczenia do dzielnic lub ulic.
Czy rozładowaną broń mogę przewieźć bez przeszkód?
Samo rozładowanie nie wystarcza: zakaz obejmuje także przemieszczanie broni w tym stanie. Indywidualne wyłączenia należy ocenić na podstawie właściwych przepisów.
Czy zakaz dotyczy wyłącznie jednego rodzaju broni?
Nie. Rozporządzenie posługuje się określeniem wszelkiego rodzaju broni.
Czy jest to zakaz obowiązujący w całej Polsce?
Ten akt wskazuje wyłącznie Warszawę. Nie przesądza to o innych ograniczeniach wynikających z odrębnych przepisów.
Czy rozporządzenie nakazuje oddać broń?
W jego treści nie ma takiego nakazu. Dotyczy ono noszenia i przemieszczania broni, a nie obowiązku jej oddania.





Uwagi